Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ο Hameleon... τεντώνει και τη γλώσσα!!!

Ναι, και η Ελλάδα έχει βραδιά " Όσκαρ"!


Η πρόσκληση της τελετής βράβευσης
            Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι που επιλέχτηκαν για την απονομή των βραβείων, είχαν πολύ περισσότερο ενδιαφέρον –μάλιστα έκλεψαν την παράσταση- από αυτά καθαυτά τα βραβεία. Την Τρίτη (3 Μαΐου 2011) το βράδυ, στη ζεστή αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στη Συγγρού, έλαβε χώρα η δεύτερη τελετή απονομής βραβείων του Ελληνικού Κινηματογράφου. Η συγκίνηση για την απουσία του Θανάση Βέγγου, όπου το ίδιο πρωί είχε ανακοινωθεί ο θάνατός του, ήταν διάχυτη. Η Ακαδημία και φέτος διατήρησε το ίδιο μίνιμαλ στυλ, λιτό και απέριττο, συνοπτικό και ιδιαίτερα σουρεάλ. Μεγάλος "νικητής" της βραδιάς ήταν η ταινία "Μαχαιροβγάλτης", η οποία πραγματικά σάρωσε τα βραβεία, παίρνοντας μάλιστα και το βραβείο καλύτερης ταινίας.
"Τρέχω...σαν τον Βέγγο!!"


                 Την περασμένη χρονιά, στην πρώτη τελετή, ο Θανάσης Βέγγος ήταν τιμώμενο πρόσωπο. Ως εκ τούτου, φέτος, η βραδιά άνοιξε με αφιέρωμα στον «γνήσιο μάστορα, που δεκαετίες τώρα προσέφερε απλόχερα όσα μηχανευόταν στο μυστικό του εργαστήριο»
          
    Οικοδεσπότες της βραδιάς ήταν ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και ο Χρήστος Λούλης. Ομολογουμένως, η ομαλή πορεία της βραδιάς εξασφαλίστηκε κυρίως από τον Χαραλαμπόπουλο, ο οποίος με μια απίστευτη ευελιξία κι ένα γλυκύτατο χιούμορ, κυριολεκτικά έσωσε τις στιγμές που υπήρχαν ευτράπελα ή απρόοπτα, που δεν ήταν λίγα! Οι ομιλητές μιλούσαν περισσότερο χρόνο απ' ότι είχε προβλεφτεί, έτσι οι παρουσιαστές "έτρεχαν" να προλάβουν τα βίντεος με τις υποψηφιότητες που έπαιζαν πίσω, συχνά μπέρδευαν τα κείμενα που διάβαζαν στο auto-Q, κυρίως όμως επτά φορές ακούστηκε η απουσία του Γ. Οικονομίδη, οπότε σλόγκαν της βραδιάς έγινε το "Λείπει σε γύρισμα"!!
Οι οικοδεσπότες της βραδιάς

            Η Ακαδημία φέτος έκανε προσπάθεια να αναδείξει πρόσωπα που είναι μεν μέλη της κινηματογραφικής οικογένειας, ωστόσο δεν είναι οι λαμπεροί super stars που κατακτούν όλη τη φήμη και τη δημοσιότητα συνήθως. Έτσι τα βραβεία απένειμαν άνθρωποι που δεν αποτελούν τις προφανείς επιλογές. Παρότι κάποιοι βρήκαν παράδοξες αυτές τις επιλογές και γράφτηκαν πολλά σχόλια, σίγουρα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κοινού και με ένα σουρεάλ νήμα, έδεσαν όλη τη βραδιά αλλά και όλη την πραγματικότητα με τον Ελληνικό Κινηματογράφο, δημιουργώντας παράλληλα ένα πολύ έξυπνο θέαμα. 

            Οι πιο χαρακτηριστικοί «γνωστοί-άγνωστοι» ήρωες που εντυπωσίασαν αλλά και άγγιξαν το κοινό με τα μηνύματά τους ήταν…

Απόστολος Γιαννόπουλος
Ο Απόστολος Γιαννόπουλος, ηθοποιός του θεάτρου κωφών, που επελέγη για την απονομή του βραβείου Ήχου. Χρησιμοποιώντας ολόκληρο το σώμα του και με τη βοήθεια της Σοφίας Ρόμπολη στο μικρόφωνο, ανέφερε πως πολύ απλά δεν μπορεί να καταλάβει τα έργα των Ελλήνων κινηματογραφιστών, γιατί δεν έχουν υπότιτλους! Οι κωφοί δεν είναι στο περιθώριο, αρκεί να υπάρχει μέριμνα και γι’ αυτούς. 

Η Χριστίνα Τσούμου, μια Γιαπωνέζα που ζει χρόνια στην Ελλάδα, έδωσε το βραβείο ντοκιμαντέρ, ως φόρο τιμής για το δράμα που περνά η πατρίδα της με την πυρηνική διαρροή λόγω του σεισμού.

Η Χριστίνα Σακελλαρίου, εξαγωγέας στο αντικείμενο, απένειμε στο βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου, εντυπωσιάζοντας παράλληλα τους θεατές με την παρουσία της αλλά και τη γλυκιά της αμηχανία επάνω στη σκηνή, τονίζοντας όμως ότι όλα καλά για το εξωτερικό, εντός χώρας τι κάνουμε;

 Ο παραγωγός του "Μαχαιροβγάλτη" Π. Παπαχατζής στο βάθρο
Ο Αθανάσιος Αλεξανδρίδης, ψυχίατρος, παρέδωσε το βραβείο σεναρίου, και αναφερόμενος τόσο στους σεναριογράφους όσο και ευρύτερα στους κινηματογραφιστές, πρότεινε να τον επισκεφτούν στο ιατρείο του!

Η ταμίας του κινηματογράφου "Έλλη" κυρία Σουλτάνα και ο μηχανικός προβολής του "Ιντεάλ" κος Λάζαρος, έδωσαν το βραβείο σκηνοθεσίας, τιμητικά, ως οι αφανείς ήρωες του σινεμά, διακριτικές παρουσίες αλλά πάντα απαραίτητοι.

Γκάζι Καπλάνι
Το βραβείο μοντάζ, το οποίο θεωρείται και το πιο «επεισοδιακό» της βραδιάς, καθώς το μοιράστηκαν και οι τρεις υποψήφιοι, απένειμε ο δημοσιογράφος από την Αλβανία Γκάζι Καπλάνι, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι επί δικτατορίας στην πατρίδα του, η μόνη Ελληνική ταινία που κυκλοφορούσε ήταν το «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση» του Θανάση Βέγγου. Παρά ταύτα, ερχόμενος στην Ελλάδα διαπίστωσε πως και αυτή η ταινία προβαλλόταν στη χώρα του «κομμένη». 

Χαρακτηριστικό ήταν επίσης το σχόλιο της Μαρίας Κατσουνάκη, κριτικός κινηματογράφου και δημοσιογράφος. Δίνοντας το βραβείο Β’ ανδρικού ρόλου, δήλωσε φυσικά για τον Θανάση Βέγγο «Είχε την ταπεινότητα και τη σεμνότητα που δεν έχει κανένας πολιτικός σήμερα». 
Κωνσταντίνος Τζούμας

Ο καρδιολόγος – μουσικός Θανάσης Δρίτσας, συνδέοντας τη μουσική με την εμβρυακή φάση και  τονίζοντας πως η μουσική είναι πάντα γύρω μας, έδωσε το βραβείο μουσικής, με χαρακτηριστική την παρουσία ενός από το βραβευθέν γκρουπ (Drog_a_Tek) που ανέβηκε στη σκηνή με αποκριάτικη μάσκα. 

Η ιδιαίτερη παρουσία και φωνή του Κωνσταντίνου Τζούμα, ηθοποιού, συγγραφέα και ραδιοφωνικού παραγωγού, στόλισε την απονομή του βραβείου κοστουμιών που απένειμε, καθώς είναι ο μοναδικός Έλληνας που ακόμη και σήμερα  επιμένει να ράβει τα ρούχα του κατά παραγγελία.
Σύλλας Τζουμέρκας Ζωζώ Σαπουντζάκη
Η απαστράπτουσα και ντυμένη σαν καναρινάκι Ζωζώ Σαπουντζάκη, με το μοναδικό της ταμπεραμέντο και την πληθωρική παρουσία της, απένειμε το βραβείο μακιγιάζ. Μοιράστηκε μάλιστα με τους θεατές μια εμπειρία της, όπου ο μακιγιέρ «χαϊδεύοντας με το σφουγγαράκι του μέηκ-απ το πρόσωπό της» κατάφερνε να κρύψει τα σημάδια αϋπνίας από το πρόσωπό της, αναδεικνύοντας το μακιγιάζ σε μια τέχνη με μεγάλη δόση μαγείας. Το κοινό φυσικά δεν σταμάτησε να χειροκροτεί μέχρι να φύγει από τη σκηνή η κυρία Σαπουντζάκη.  
  
Ariane Labed "Attenberg"
            Η δεύτερη απονομή βραβείων, σαν θέαμα, είχε διάχυτο το χιούμορ, αλλά και τη χημεία ανάμεσα στους οικοδεσπότες Χαραλαμπόπουλο και Λούλη. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το βραβείο μοντάζ ήταν το πιο «επεισοδιακό», μιας και το μοιράστηκαν και οι τρεις υποψήφιοι. Το παράδοξο ήταν ότι υπήρχε μόνο ένα αγαλματίδιο, καθώς κανείς δεν γνώριζε τα αποτελέσματα της βράβευσης, ώστε να προνοήσει να υπάρχει "απόθεμα" αγαλματιδίων σε περίπτωση ισοψηφίας. Έτσι, ο πρώτος πήρε αγαλματίδιο, ο δεύτερος πήρε χειροκρότημα και ο τρίτος πήρε δια χειρός Λούλη, μια στιγμιαία κατασκευή από χαρτί επάνω στη σκηνή! Ο οίκος Ζολώτα, ο οποίος προσφέρει τα αγαλματίδια, χρειάζεται περίπου δεκαπέντε ημέρες για την κατασκευή ενός αγάλματος. Επομένως, οι βραβευθέντες παρέλαβαν τα βραβεία τους το επόμενο διάστημα.

          Σε επίπεδο ταινιών τώρα, ο «Μαχαιροβγάλτης» του Γ. Οικονομίδη, κυριολεκτικά σάρωσε τα βραβεία, παίρνοντας τα επτά από τις εννέα κατηγορίες στις οποίες ήταν υποψήφιος. Ωστόσο, για την Ελλάδα ο «Μαχαιροβγάλτης» είναι η καλύτερη ταινία, αλλά η πρόταση της Ακαδημίας για τα όσκαρ είναι η ταινία «Attenberg» της Α. Τσαγγάρη. Γράφτηκαν σχόλια γι’ αυτό το γεγονός, ωστόσο φάνηκε ότι οι ίδιοι οι κινηματογραφιστές έχουν διαφορετικά κριτήρια για το ποια είναι η καλύτερη ταινία της χρονιάς και ποια μπορεί να εκπροσωπήσει τη χωρα διεθνώς καθώς το «Attenberg» έχει ήδη βραβευτεί στο φεστιβάλ της Βενετίας, επομένως έχει ήδη δώσει το στίγμα του στο εξωτερικό.

Αντώνης Καφετζόπουλος
            Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ως μέλος της Ακαδημίας, απέδωσε τιμή στον Μιχάλη Κακογιάννη, τον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη με την απίστευτη διεθνή καριέρα. Λόγω ασθενείας, ο σκηνοθέτης απουσίαζε, κι έτσι το βραβείο του παρέλαβε η αδελφή του Γιαννούλα Κακογιάννη Wakefield. Έγινε επίσης αναφορά, ένα «μνημόσυνο», όσων μελών της κινηματογραφικής οικογένειας απεβίωσαν μέσα στο χρόνο που πέρασε, και τα συγκινητικά λόγια του προέδρου Τ. Μπουλμέτη φόρτισαν έντονα τη βραδιά. 

            Το σημαντικότερο πάντως στοιχείο για τους κινηματογραφιστές, πράγμα το οποίο και αναφέρθηκε από τον αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κο. Τ. Χυτήρη, είναι ότι επιτέλους ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος για τον κινηματογράφο. Το νέο νομοσχέδιο για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης ψηφίστηκε επί της αρχής, στις 23 Δεκεμβρίου του 2010, με το σύνολο των πολιτικών κομμάτων να τάσσεται υπέρ, με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ. 

                 Οι στόχοι του νέου νομοσχεδίου αφορούν στην αύξηση των χρημάτων για τις παραγωγές, την αύξηση των πηγών χρημάτων μέσω των ιδιωτών κυρίως (με το 1,5% των εσόδων να πηγαίνουν για την παραγωγή), αλλά και την προσπάθεια πάταξης της γραφειοκρατίας η οποία εμποδίζει την κινηματογραφική δημιουργία.

            Στη συνεδρίαση για την ψήφιση του νόμου, ο Υπουργός Πολιτισμού κος. Π.Γερουλάνος ανέφερε ότι «όλοι χρωστάμε ένα «ναι, γίνεται», στη σημερινή γενιά, στην προηγούμενη που υπέφερε, αλλά κυρίως στις γενιές που έρχονται. Αν τα καταφέρουμε, αυτός ο τόπος που τόσα έχει να αναδείξει θα μπορέσει επιτέλους να αναδείξει και ό, τι πιο αξιόλογο έχει, τους ανθρώπους του». 
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση

Η αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών

Η βραδιά της απονομής σε λίγα λεπτά...
         video by Hameleon


Εκτενή αναφορά στη βραδιά έκανε και ο ιστότοπος to spirto ,με ένα μοναδικό βίντεο που περικλείει τις πιο λαμπερές στιγμές της βραδιάς. 

Εδώ παρατίθενται οι υποψηφιότητες και με έντονα γράμματα όσοι βραβεύτηκαν. Οι υποψήφιες ταινίες ανακοινώθηκαν σε ειδική συνάντηση της Ακαδημίας και αναλυτικό δελτίο τύπου, λίγες μέρες πριν τη βραδιά απονομής των βραβείων.

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
1. «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα», Κωνσταντίνος Μωριάτης
2. «Attenberg», Χ. Κωνσταντακόπουλος, Α. Τσαγγάρη, Μ. Χατζάκου, Γ. Λάνθιμος, Ηρ. Μαυροειδής, Α. Βενέτης
3. «Μαχαιροβγάλτης», Πάνος Παπαχατζής
4. «Ταξίδι στη Μυτιλήνη», Λάκης Παπαστάθης
5. «Χώρα Προέλευσης», Μ. Δρανδάκη, Θ. Αναστόπουλος, Σ. Τζουμέρκας

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)
1. «Λόγος και αντίσταση», Τίμων Κουλμάσης
2. «Με τον Καλλιγιάννη», Πέδρο Ολάγια
3. «Τα παιδία δεν παίζει», Ρέα Αποστολίδου, Γιούρι Αβέρωφ

Βραβείο Σκηνοθεσίας
1. Από την ταινία «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα» ο Σωτήρης Γκορίτσας
2. Από την ταινία «Attenberg» η Αθηνά Τσαγγάρη
3. Από την ταινία «Μαχαιροβγάλτης» ο Γιάννης Οικονομίδης
4. Από την ταινία «Χώρα Προέλευσης» ο Σύλλας Τζουμέρκας

Βραβείο Σεναρίου
1. Από την ταινία «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα» ο Σωτήρης Γκορίτσας
2. Από την ταινία «Attenberg» η Αθηνά Τσαγγάρη
3. Από την ταινία «Μαχαιροβγάλτης» οι Γιάννης Οικονομίδης και Δώρης Αυγερινόπουλος
4. Από την ταινία «Χώρα Προέλευσης» οι Σύλλας Τζουμέρκας και Γιούλα Μπούνταλη

Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου
1. Από την ταινία «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα» ο Αργύρης Ξάφης
2. Από την ταινία «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
3. Από την ταινία «Χάρισμα» ο Μάκης Παπαδημητρίου
4. Από την ταινία «Χώρα Προέλευσης» ο Θάνος Σαμαράς

Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου
1. Από την ταινία «Attenberg» η Ariane Labed
2. Από την ταινία «Κανένας» η Τζωρτζίνα Λιώση
3. Από την ταινία «Μαχαιροβγάλτης» η Μαρία Καλλιμάνη
4. Από την ταινία «45 τετραγωνικά» η Έφη Λογγίνου

Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου
1. Από την ταινία «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα» ο Δημήτρης Ήμελλος
2. Από την ταινία «Μαχαιροβγάλτης» ο Βαγγέλης Μουρίκης
3. Από την ταινία «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» ο Δημήτρης Καταλειφός
4. Από την ταινία «Tungsten» ο Βαγγέλης Μουρίκης
5. Από την ταινία «Χώρα Προέλευσης» ο Ερρίκος Λίτσης

Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου
1. Από την ταινία «Yπογραφή» η Αλεξία Καλτσίκη
2. Από την ταινία «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» η Μαρία Ζορμπά
3. Από την ταινία «Χώρα Προέλευσης» η Ιωάννα Τσιριγκούλη

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσική
1. Από την ταινία «Άπνοια» ο Νίκος Κυπουργός
2. Από την ταινία «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα» οι Burger Project
3. Από την ταινία «Η υπογραφή» ο Νίκος Κυπουργός
4. Από την ταινία «Χώρα Προέλευσης» οι Drog_A_Tek

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
1. Από την ταινία «Άπνοια» ο Άρης Μπαφαλούκας
2. Από την ταινία «Tungsten» ο Γιώργος Γεωργόπουλος
3. Από την ταινία «Χώρα Προέλευσης» ο Σύλλας Τζουμέρκας

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους
1. «Casus Belli», Γιώργος Ζώης
2. «Ketchup», Κωνσταντής Φραγκόπουλος
3. «Τι ώρα θα γυρίσεις», Μαριτίνα Πάσσαρη
4. «Το χωριό», Στέλιος Πολυχρονάκης
5. «13½», Χάρης Βαφειάδης

Βραβείο Ενδυματολογίας
1. Από την ταινία «Ταξίδι στη Μυτιλήνη»ο Γιώργος Γεωργίου
2. Από την ταινία «Η υπογραφή» η Ιουλία Σταυρίδου
3. Από την ταινία «Χώρα Προέλευσης» η Μαγιού Τρικεριώτη

Βραβείο Σκηνογραφίας
1. Από την ταινία «Μαχαιροβγάλτης» η Ιουλία Σταυρίδου
2. Από την ταινία «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» ο Γιώργος Γεωργίου
3. Από την ταινία «Η υπογραφή» η Ιουλία Σταυρίδου

Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας
1. Από την ταινία «Τα Σκυλιά» ο Ντίνος Θεοδοσίου
2. Από την ταινία «Η Υπογραφή» ο Νίκος Μούτσελος
3. Από την ταινία «Χάρισμα» ο Αντώνης Κοτζιάς

Βραβείο Μακιγιάζ
1. Από την ταινία «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» η Θεανώ Καπνιά
2. Από την ταινία «Η υπογραφή» η Φανή Αλεξάκη
3. Από την ταινία «Χώρα Προέλευσης» η Εύη Ζαφειροπούλου

Βραβείο Ήχου
1. Από την ταινία «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα» οι Βαγγέλης Ζέλκας και Κώστας Βαρυμποπιώτης
2. Από την ταινία «Μαχαιροβγάλτης» οι Ντίνος Κίττου και Κώστας Φυλακτίδης
3. Από την ταινία «Χώρα Προέλευσης» οι Α. Λουζιώτης, Δ. Κανελλόπουλος, Π. Βουτσαράς και Κ. Βαρυμποπιώτης

Βραβείο Μοντάζ
1. Από την ταινία «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα» η Ιωάννα Σπηλιοπούλου
2. Από την ταινία «Μαχαιροβγάλτης» ο Γιάννης Χαλκιαδάκης
3. Από την ταινία «Χώρα Προέλευσης» ο Πάνος Βουτσαράς


Βραβείο Φωτογραφίας
1. Από την ταινία «Άπνοια» ο Ηλίας Αδάμης
2. Από την ταινία «Μαχαιροβγάλτης» ο Δημήτρης Κατσαΐτης
3. Από την ταινία «Η υπογραφή» ο Ηλίας Κωνσταντακόπουλος

Πρόταση της Ακαδημίας για τα Όσκαρ
«Attenberg» Αθηνά Τσαγγάρη




Trailer "Ο Μαχαιροβγάλτης", το ασπρόμαυρο κοινωνικό δράμα του Γιάννη Οικονομίδη που ανακηρύχθηκε θριαμβευτής των φετινών βραβείων, παίρνοντας επτά βραβεία από τις εννέα υποψηφιότητες που είχε, ανάμεσά τους και το βραβείο καλύτερης ταινίας.



Trailer "Attenberg" η δημιουργία της Αθηνάς Τσαγγάρη που προτάθηκε από την Ακαδημία για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στα ξενόγλωσσα Όσκαρ, μιας και κατά κάποιο τρόπο έχει "συγγένεια" με τον περσινό "Κυνόδοντα" του Λάνθιμου, ο οποίος ομολογουμένως πήγε πάρα πολύ καλά στα περσινά Όσκαρ. 

        Η Ακαδημία Κινηματογράφου έγινε δύο ετών, αναδεικνύοντας τους Έλληνες δημιουργούς. Οι προσπάθειες για την εφαρμογή του νόμου συνεχίζονται, και παρά την οικονομική κρίση που περνά η χώρα, γίνεται προσπάθεια να μην εξαφανιστεί στοιχειωδώς η διάθεση για κινηματογραφικές δημιουργίες. Η δεύτερη απονομή βραβείων ήταν μια βραδιά που τα είχε όλα, συγκίνηση, γέλιο, περηφάνια, αγάπη, σουρεαλισμό...Και του χρόνου!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου