«Θα σε χτενίσω, θα σε κλέψω και θα με πληρώσεις για τις υπηρεσίες μου. Όλα στο χώρο σας, εύκολα και γρήγορα!»
Είναι τρομακτικά άσχημο για τον καθένα μας να πέφτει θύμα κλοπής. Ανεξάρτητα αν είναι πολύτιμα ή μικρότερης αξίας τα αντικείμενα της κλοπής, η αίσθηση και μόνο όταν συνειδητοποιείς ότι σου λείπουν –και δεν τα έχασες!- είναι αρκετή για να σε αναστατώσει.
Το χειρότερο όμως είναι να πέφτεις θύμα κλοπής από κοντινούς σου ανθρώπους, από πρόσωπα που εμπιστεύεσαι. Εκτός από τα μέλη της οικογένειας για παράδειγμα, που το να κλέβονται μεταξύ τους είναι το άκρον άωτον του παραλόγου, σε ένα σπίτι μπαίνουν φίλοι, γνωστοί αλλά και άτομα εμπιστοσύνης που προσφέρουν υπηρεσίες, όπως οι οικιακοί βοηθοί, ή οι κατ’ οίκον επαγγελματίες –κομμωτές, μανικιουρίστες, ηλεκτρολόγοι, κτλ. Τα πρόσωπα αυτά συνήθως, επειδή ακριβώς μπαίνουν σε προσωπικούς χώρους, γνωρίζουν πολύ γρήγορα τα κατατόπια και την κατάσταση. Ειδικά δε όσοι το κάνουν και συστηματικά, όπως οι κομμωτές, κι επειδή ακριβώς είναι και τέτοιου είδους οι υπηρεσίες που προσφέρουν, έρχονται και αρκετά κοντά μας σε προσωπικό επίπεδο. Η κομμώτρια ή η μανεκιουρίστ που έρχεται στο σπίτι, για μια κυρία, για παράδειγμα, παίζει και έναν ρόλο «ψυχολόγου», αφού είναι συνδεδεμένη με τη φροντίδα και τη χαλάρωση, συχνά δε αναπτύσσονται και φιλίες μεταξύ τους. Επομένως, είναι τρομακτικό όταν αυτά τα πρόσωπα προδίδουν την εμπιστοσύνη που τους προσφέρεται και μπαίνουν στη διαδικασία να εκμεταλλευτούν καταστάσεις.
Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο τέτοια άτομα να εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους και τα σπίτια στα οποία εργάζονται. Έχουμε ακούσει κατά καιρούς για νταντάδες που συμπεριφέρονται άσχημα στα παιδιά που φυλάνε στα σπίτια, καθαρίστριες που αναστατώνουν τους γάμους αλλά και οικιακούς βοηθούς που, έπειτα από χρόνια, οργανώνουν την κλοπή των σπιτιών που εργάζονται. Πέρα όμως από τέτοια κραυγαλέα παραδείγματα, υπάρχουν και πολλά μικρά καθημερινά, που δεν φτάνουν να γίνουν ειδήσεις, αλλά είναι αρκετά για να αναστατώσουν μια οικογένεια.
Προχθές μόλις, άκουσα ξανά τέτοιο επεισόδιο, όπου η κομμώτρια ήρθε στο σπίτι και δεν δίστασε να ανοίξει το πορτοφόλι από την τσάντα της πελάτισσας, να πάρει όλα τα χαρτονομίσματα που υπήρχαν –να το βάλει στη θέση του φυσικά- και όλα αυτά όταν η πελάτισσα βρισκόταν στο μπάνιο. Αποτέλεσμα ήταν η κυρία να χάσει κοντά 200 ευρώ, αλλά και να μην μπορεί να αποδείξει ότι η κομμώτρια την έκλεψε, αφού δεν υπήρχαν μάρτυρες και δεν σκέφτηκε να καλέσει και την αστυνομία. Η κυρία κομμώτρια δε, αποχώρισε σαν να μην συμβαίνει τίποτε και με το πορτοφόλι της βαρύτερο κατά 200 ευρώ, συν τη νόμιμη αμοιβή της! Υπέροχο έτσι;;;
Φυσικά, αυτά τα φαινόμενα δεν αφορούν όλους τους εργαζόμενους κατ’ οίκον, θα ήταν λάθος να το αντιληφθούμε έτσι. Αφορούν εκείνους που δεν είναι επαγγελματίες, αλλά και σαν άνθρωποι δεν έχουν το στοιχειώδη σεβασμό, όχι μόνο στο σπίτι που τους φιλοξενεί, αλλά και στον ίδιο τον κόπο τους, αφού εργάζονται και πληρώνονται γι’ αυτό που προσφέρουν. Υπάρχουν φυσικά και οι περιπτώσεις κλεπτομανίας, όπου εκεί πρόκειται για παθολογική κατάσταση, επομένως αλλάζει και η αντιμετώπιση. Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί ότι τέτοια φαινόμενα γίνονται και σε άλλα επίπεδα και όχι μόνο κατ’ οίκον. Ωστόσο δεν λαμβάνουν την ίδια διάσταση αν συμβούν σε καταστήματα, γι’ αυτό και είναι σπάνια αλλά όχι ανύπαρκτα. Από την άλλη πλευρά, αν ο εργαζόμενος έχει πρόβλημα στο χώρο που πηγαίνει, μπορεί κάλλιστα να ασκήσει τα δικαιώματά του, να καταφύγει στην αστυνομία ή τη δικαιοσύνη, ή πολύ απλά να αποχωρίσει αξιοπρεπώς. Η εκδίκηση με τέτοιον τρόπο τους εξισώνει με εκείνους που τους αδίκησαν. Αν όμως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα και οι συνθήκες εργασίας είναι καλύτερες και από καλές, και φτάνουμε σε τέτοια σημεία εκμετάλλευσης, τότε πρόκειται πραγματικά για αθλιότητα.
Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να καταλήξουμε στο ότι η εμπιστοσύνη είναι κάτι που κερδίζεται, αλλά μπορεί πανεύκολα να κλονιστεί ή να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης. Γι’ αυτό προσοχή γενικότερα στα προσωπικά σας αντικείμενα, αλλά και στην επιλογή των προσώπων που μπαίνουν στο σπίτι σας. Δεν μπορείτε ποτέ να είστε σίγουροι για κάποιον, όλοι δε, είναι καλοί μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Δεν χρειάζεται να γινόμαστε εχθρικοί ή καχύποπτοι. Χρειάζεται μόνο προσοχή και σεβασμός. Δυστυχώς, ποτέ δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει….!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου