Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Hameleon smiling...!

«Δίνουμε τη σκυτάλη στις νέες γενιές»


       Ξαφνικά οι πλατείες της Ισπανίας γέμισαν κόσμο. Η εικόνα των γεμάτων δρόμων έκανε το ταξίδι όλου του κόσμου σε μια νύχτα. «Οι Αγανακτισμένοι βγήκαν στους δρόμους» διαβάζαμε για μέρες σε όλα τα Μέσα. Ποιοι είναι αυτοί και γιατί είναι Αγανακτισμένοι; Γιατί βγαίνουν στις πλατείες και διαμαρτύρονται προς τις κυβερνήσεις; Και ξαφνικά ένα σύνθημα: «Ησυχία, να μην ξυπνήσουν οι Έλληνες»…

                Μέσα σε τρεις μέρες η πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα γέμισε κόσμο. Έπειτα καθιερώθηκε το «απογευματινό ραντεβού των Αγανακτισμένων» στις 6. Δρόμοι έκλεισαν, σκηνές στήθηκαν. Ο κόσμος ενώθηκε έξω από το κοινοβούλιο, με άδειες κατσαρόλες, συνθήματα και μουσικές. Και η πλατεία της Θεσσαλονίκης γεμίζει. Πουθενά καμία πολιτική γραμμή, καμία κομματική κίνηση. Είναι α υ θ ό ρ μ η τ ο. Και ξαφνικά ένα σύνθημα: «Τα αδέσποτα στο Σύνταγμα μαζεύτηκαν πολλά… κάντε κάτι!»
                Είναι απίστευτο το ότι η σπίθα για την αφύπνιση και την ενεργοποίηση των πολιτών, όχι μόνο σε Ισπανία και Ελλάδα όπως βλέπουμε, δόθηκε ως ένα βαθμό από ένα βιβλίο. Μέσα σε μόλις 32 σελίδες, ένας άνθρωπος έβγαλε την ουσία της προσωπικής του ιστορίας και έδωσε στον κόσμο να διαβάσει κάτι το αυτονόητο, αλλά που κανείς δεν τολμούσε τόσο καιρό να πει. «Αγανακτήστε! Εξεγερθείτε!»
Ισπανία
                Στα 93 του χρόνια, πολιτικά ακόμη ενεργός και με το μυαλό του να «τρέχει» λίγο πιο μπροστά από το σήμερα, ο Στεφάν Εσσέλ γράφει το «Αγανακτήστε!». Μέσα σε δυόμιση μήνες ξεπερνά τα 500.000 αντίτυπα μόνο στη Γαλλία, και αυτό δεν οφείλεται ούτε στη γοητεία του τίτλου ή του συγγραφέα, ούτε στην τιμή του βιβλίου (μόλις 4 ευρώ).  

                Γεννημένος το 1917 στο Βερολίνο, από εβραική οικογένεια, μετανάστευσε στη Γαλλία το 1925. Ο Στεφάν Εσσέλ ανατράφηκε με τον αριστερό αντικομφορμισμό των γονιών του (ο συγγραφέας Φραντς Εσσέλ και η ζωγράφος Έλεν Γρουντ είναι το ζευγάρι που έφερε στην οθόνη ο Φρανσουά Τρυφώ, στην ταινία Ζηλ και Τζιμ), και αφού κατάφερε να γλιτώσει από την κόλαση του Μπούχενβαλντ (γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης), αφιέρωσε όλη τη ζωή του στον άνθρωπο και τα δικαιώματά του.
               
Ελλάδα
          Υπήρξε ένας από τους συντάκτες της Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο γάλλος αντιστασιακός και διπλωμάτης δηλώνει: «Το χειρότερο απ’ όλα είναι η αδιαφορία, να λέει κανείς πως δεν μπορεί να κάνει τίποτε, την ώρα που ξεθεμελιώνονται όλες οι κοινωνικές κατακτήσεις. Το μέλλον είναι η νεολαία. Γι’ αυτό εξοργιστείτε. Εξεγερθείτε!». Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Youth Opinion δεν δίνει συμβουλές ενός «μεγάλου» στις νέες γενικές, αλλά ελπίζει να αντισταθούν στις κυβερνητικές πολιτικές, που είναι υποκινούμενες από οικονομικά συμφέροντα, και να ανατρέψουν τον κόσμο.
 
                Το βιβλίο του Εσσέλ διαβάζεται σε ένα τέταρτο, είναι μια διαπίστωση, ένα πρόγραμμα, μια μεθοδολογία. «Σε αυτόν τον κόσμο υπάρχουν πολλά πράγματα ανυπόφορα». Ο κατάλογος είναι μακρύς, και ο Εσσέλ εκφράζει την πεποίθηση ότι «η δυνατότητα των σύγχρονων κοινωνιών να ξεπερνούν τις συγκρούσεις μέσω μιας αμοιβαίας κατανόησης και μιας άγρυπνης υπομονής», συνηγορεί υπέρ μιας «ειρηνικής εξέγερσης». Τη βία κατανοεί μόνο στους λαούς που ζουν υπό στρατιωτική κατοχή (π.χ. Παλαιστίνη). 

                Το «Αγανακτήστε!» πούλησε οχτώ φορές περισσότερο από το δεύτερο πιο ευπώλητο βιβλίο στη Γαλλία (το μυθιστόρημα του Μισέλ Ουελμπεκ). Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Βραζιλία, Πολωνία, Ιαπωνία, ΗΠΑ είναι μερικές μόνο από τις χώρες που κυκλοφορεί σε μετάφραση. Τα πιο αισιόδοξα μάτια, βλέπουν πίσω από το μεγάλο αυτό αναγνωστικό κοινό του Εσσέλ ένα εκλογικό σώμα που το 2012 θα μετατρέψει το «Αγανακτήστε» σε ψήφο διαμαρτυρίας.  
                "Η τέλεια ενσάρκωση 
              του Ευρωπαίου ανδρός" 
                                                             Le Monde                    «Θα ήθελα όλοι – ο καθένας από εμάς- να βρει τον λόγο του να αγανακτήσει. Είναι πολύτιμο δώρο. Όταν κάτι σε κάνει να αγανακτείς, όπως αγανάκτησα κι εγώ εναντίον του Ναζισμού, γίνεσαι αγωνιστής, σκληρός, στρατευμένος. Γίνεσαι μέρος του μεγάλου ρου της ιστορίας – και αυτός ο ρους μας οδηγεί προς έναν κόσμο με περισσότερη δικαιοσύνη και περισσότερη ελευθερία, όμως όχι την ανεξέλεγκτη ελευθερία της αλεπούς στο κοτέτσι».

                «Είναι καιρός να πρυτανεύσει η ηθική, η δικαιοσύνη και μια βιώσιμη ισορροπία…»

                Με τη λογική αυτή γέμισαν οι πλατείες. Με τη λογική αυτή μπορεί ο κόσμος να γίνει καλύτερος. Έτσι, όπως το απόγευμα της Τετάρτης, οι «Αγανακτισμένοι» καθάρισαν την πλατεία Συντάγματος από τα σκουπίδια, τα δακρυγόνα, τις μολότοφ και τις πέτρες που άφησαν πίσω τους οι κουκουλοφόροι και η αστυνομία. Έτσι μπορεί να «καθαρίσει» η μαυρίλα και «η εμμονή της Δύσης με την παραγωγικότητα, που έχει βυθίσει τον κόσμο σε κρίση…». Να αλλάξουμε τον κόσμο. Επειδή μπορούμε. Είναι η κληρονομιά που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου